PIERCING
Du bör inte pierca dig om du…
- Inte har ätit de senaste 6 timmarna, då lågt blodsocker ökar risken för yrsel och illamående i samband med utförandet. Lågt blodsocker kan även medföra ökad blödning, så ta gärna med frukt eller godis för att kunna höja blodsockret under arbetets gång.
- Har ätit acetylsalisylpreparat (Magnecyl, Treo) de senaste dagarna. Preparaten kan ha en blodförtunnande effekt.
- Nyligen varit kraftigt sjuk och immunförsvaret och kroppen kan vara ansträngd efter en infektion.
- Bär på en kraftig infektion, t.ex. förkylning eller influensa. Kroppens normala bakterieflora kan åstadkomma en oönskad infektion i samband med en ny piercing.
- Nyligen lämnat blod eller plasma.
Piercing utförs inte om du…
- Är under 18 år utan målsmans godkännande, antingen genom att vara med på plats eller via Facetime. Tänk även på att ta med giltig legitimation.
- Är påverkad av alkohol eller droger.
- Bär på någon form av överförbar blodsjukdom, som t.ex. HIV, Hepatit B eller C.
- Tar blodförtunnande mediciner eller har en sjukdom som påverkar blodets koagulering utan att först rådfråga läkare.
- Är gravid.
- Vi förbehåller oss alltid rätten att neka att göra en piercing.
TIDSBOKNING PIERCING
Vill Du pierca dig?
Vi tar drop-in i mån av tid, Tidsbokning sker via Boka Direkt, klicka här för att komma direkt til bokadirekt
Det är alltid skönt att ha en tid om du är lite nervös eller om det är många som vill pierca sig.
Då det är papper som skall fyllas i och smycken som skall väljas ser vi gärna att ni kommer 15min innan utsatt tid.
Skulle du ha några frågor och du inte hittar den information du Lockcenter kan du alltid komma förbi oss på studion, ringa på telefon 0735231646 eller maila till oss så hjälper vi dig.
Priser
Pris för piercing är inklusive BASSMYCKE eller standard i titan, skötselråd och återbesök.
Pris avser 1st piercing.
Örsnibb fr 400 kr
Örsnibb x 2 fr 700 kr
-
Industrial fr 899 kr
-
Ögonbryn fr 650 kr
-
Septum fr 650 kr
-
Näsvinge fr 550 kr
-
Mouche/Medusa (överläpp) fr 650 kr
-
Läpp/Labret fr 650 kr
-
Smiley fr 650 kr
-
Tunga fr 650 kr
-
Navel fr 650 kr
-
Bröstvårta fr 750 kr
-
Bröstvårta x 2 fr 1300 kr
-
Genital fr 950 kr
Viktig information om piercingar
Navelpiercingen är en av de absolut vanligaste piercingarna vi gör. Den är snygg och det finns massor av snygga navelsmycken man kan ha. Med detta i åtanke så blir de flesta förvånade när de får reda på att detta är en av de piercings som tar längst tid på sig att läka. Läktiden kan dessvärre vara från 2 månader upp till ett 9 mån och infektioner och ärrvävnad från felaktig skötsel är vanligt förekommande. Detta betyder inte på något sätt att du kommer att ha problem. De flesta problem med navelpiercings har en av två orsaker: en navel som inte är lämplig för piercing; och felaktig skötsel.
Att ha i åtanke: Alla navlar är inte lämpliga för piercings. För att vara en kandidat för navelpiercing behöver din navel ha en framskjutande hudkant överst (eller underst) på din navel, med tillräckligt utrymme bakom kanten för att smycket skall kunna sitta bekvämt.
Väldigt många får röda eller lilafärgade skinnbulor kring övre eller undre änden runt hålet. Detta är en typ av ärrvävnad orsakad av smycket som skär i den kringliggande vävnaden när det rör sig i hålet. Kroppen tillsätter då extra hudceller för att försöka skydda sig från irritationen, ungefär som en mussla bildar en pärla av slem runt ett sandkorn.
Sådan ärrvävnad är oftast ett resultat av att man leker/pillar/håller på med sin piercing, har tunga kläder på den, hänger eller ligger på den. Låt din piercing vara ifred!
Väl läkt behöver ditt smycke sticka ut ifrån kroppen hela tiden. Det skall inte vara tryckt, pressat eller hållet mot endera sidan.
Du bör även undvika att sova på mage samt försöka att sitta rakt nog så att piercingen inte blir ihoptryckt. Att ha byxlinningen ovanför piercingen är inte alltid ett bra alternativ, då det ändå kan skapa ett tryck på smycket.
Ett annat stort problem folk har med navelpiercings är att hålla dem rena och viktigast av allt: Håll dina händer borta från den! Det är inte en leksak! Vi vet att du vill ta på den och leka med den, men låt den vara. Även om du precis tvättat händerna på en allmän toalett och sedan tar i dörrhandtaget, kan du vara helt säker på att alla andra före dig också tvättade händerna innan de tog i handtaget? Multiplicera det med allt annat du tar i på en dag (telefoner, pengar osv.).
De två vanligaste sätten att sköta eftervården av en ny piercing i naveln är:
De första 6 veckorna rekommenderas att du tvättar 1 gång per dag i duschen.
Det är extremt viktigt att du låter smycket sitta i under hela läketiden. Är du osäker på om/när du kan byta smycke så kontakta vår piercingstudio så hjälper de dig.
Man kan också använda Saltlösning som man kan blanda själv och blötlägga piercingen med, man kan även köpa färdig saltlösning i sprayform som skyndar på läkningen med hjälp av naturligt havssalt och mineraler. Sprayen avlägsnar eventuellt var och sårskorpor försiktigt
Är det farligt att ta hål i naveln?
Nej, det är inte farligt att pierca naveln om du gör det på en professionell piercingstudio. Välj en piercer med gedigen kunskap om anatomi och hygien och följ de skötselråd du får så har du inget att oroa dig över.
Kan alla göra Navelpiercing?
Nej, Tyvärr har inte alla personer samma anatomiska förutsättningar för att göra en navelpiercing. För att kunna göra en navelpiercing behöver din navel ha en hudflik där man kan sätta smycket. Har du utskjutande navel kan du inte ha en navelpiercing.
Hur lång är läketiden för en navelpiercing?
Läktiden kan vara från 3 månader upp till 9 månader och infektioner och ärrvävnad från felaktig skötsel är vanligt förekommande. Detta betyder inte att just du kommer att få problem, de flesta problem med navelpiercings beror på felaktig skötsel eller att den är gjord i en navel som inte är lämplig för piercing.
Får man ärr efter en navelpiercing?
Vi skulle ljuga om vi sa att det inte kommer att synas något när du väljer att ta bort din piercing. Har du haft en piercing utan problem så kommer det att synas en liten prick från hålet men tyvärr är ärrvävnad från felaktig skötsel ganska vanligt förekommande då navelpiercingen är en av de svåraste att läka.
Septumpiercing är idag en av de populäraste ansiktspiercingarna och definitivt den som väcker mest uppmärksamhet! Många kallar den för ”tjur-ring” och tror att den går genom hela näsan, men det är faktiskt så att en väl utförd septumpiercing vidrör inte ens brosket i näsan och är oftast väldigt enkel att läka.
Läkningstiden för en septum är ca 6 – 8 veckor.
Septumpiercings är lätta att rengöra, men det är viktigt att du gör det.
För det första så kommer en smutsig septumpiercing att lukta då de döda hudcellerna i piercingen samlas och du är i den perfekta positionen att känna allt.
För det andra, så kan en infektion, även om de är sällsynta, bli allvarlig. Genom att skära ned på rökning ger du din piercing betydligt större möjlighet till att läka. Tänk på hur mycket tjära och rökrester som kommer in i din piercing med varje in- och utandning.
Smycken för septumpiercings finns i alla former. Om du längtar efter coola horn och spetsar i horn, stål eller glas, ha tålamod. De är inte optimala under läkningen. Initialt kommer du längre med ett smycke som är bekvämt. Go crazy senare. Det vi kan sätta i från början är ringa, hästsko, böjd barbell eller retainer.
Om du måste, eller vill, dölja den under de 8 första veckorna (innan du byter smycke) rekommenderar vi att börja med en septumretainer. De ser ut som ett U och tanken med den är att den skall sitta uppvikt i näsan. På detta vis är det ingen som ser dem. De är även ett bra val om du måste dölja din piercing vid ett senare tillfälle, när den väl är läkt.
Om du måste, eller vill, dölja den under de 8 första veckorna (innan du byter smycke) rekommenderar vi att börjar med en septumretainer. De ser ut som ett U och tanken med dem är att de skall sitta uppvikta i näsan. På detta vis är det ingen som ser dem. De är även ett bra val om du måste dölja din piercing vid ett senare tillfälle, när den väl är läkt.
De två vanligaste sätten att sköta eftervården av en ny piercing i näsan är:
Antingen använder man Saltlösning som man kan blanda själv och blötlägga piercingen med, man kan även köpa färdig saltlösning i sprayform som skyndar på läkningen med hjälp av naturligt havssalt och mineraler. Sprayen avlägsnar eventuellt var och sårskorpor försiktigt. Vi har flera olika saltvattensprayer, du hittar dem om du klickar HÄR.
Eller så kan man använda en antiseptisk/bakteriedödande lösning, vi har 2 olika antiseptiska spray som du kan använda. Pegacare, den har Panhenol som aktiv ingrediens, den påskyndar cellernas förnyelse och hjälper din näspiercing att läka snabbt och smidigt och ProntoLind som även den är antiskeptisk. Vilkan man väljer är en smaksak, egenskaperna är de samma.
Alternativt kan du tvätta med Barbarella Bodysoap. Det är en antiseptisk tvål som man använder i duschen, ta några droppar i handen när du duschar, löddra upp och tvåla in piercingen. Låt verka i 30 sekunder. Skölj noggrant med vatten efteråt.
Det är alltså septumen. Inte alltför svår att skaffa eller läka, förutsatt att din piercer vet vad hen sysslar med. Låt bli cigaretterna, hålla dina fingrar borta och sköt om den väl så bör du få en lycklig, smärtfri piercing på nolltid.
En diskret liten sten i näsvingen är bland de vanligaste piercingarna man ser nu för tiden, men varför begränsa sig till en diskret sten? Det finns många fina näsringa du kan ha och även lite större nässkruvar med olika former.
En näspiercing tar ungefär 3 – 4 månader att läka, det är även en av de piercings som drar ihop sig snabbast, även efter läkning, så om du har tänkt plocka ut den under längre tider om någon månad, så får du tänka om eller i alla fall skaffa en retainer. Vi rekommenderar inte att du byter din piercing inom de fyra första månaderna, även om den verkar läkt.
Placeringen av en piercing i näsvingen kan variera från kund till kund, men den tenderar att läka snabbast och se mest naturlig ut i det horisontella vecket. För att finna detta kan du ta en spegel och fladdra med näsvingarna. Där de böjs är vecket. Man kan placera piercingen längs hela vecket, förutsatt att det är tillräckligt långt ifrån ansiktet så att smycket kan sitta bekvämt på insidan. Man kan även pierca under vecket, men att göra det närmre kanten av näsvingen enbart för att kunna ha en minimal ring är oftast ingen bra idé. Efter att du har läkt kan du oftast byta ned till en mindre storlek som ser ut att ligga tätt runt näsvingen.
Det finns flera olika smyckesalternativ du kan använda i näsvingen, de vanligast är; ringar, labretter och nässkruvar. De vanligaste tjocklekarna är 1.2mm och 1.6mm, men tjockare storlekar är möjligt. Tunnare smycke än 1.2mm ökar riskerna för ärrvävnad om du vill ha ring, då det kan ”skära” i huden.
Vilket smycke du än väljer så kan näsvingens läkning vara både lång och knepig, men om du sköter om din piercing noggrant finns det inget skäl till att det ska bli besvärligt.
Skulle du få en infektion i piercingen ser det oftast ut som en stor gulaktig finne, vilket kan vara svårt att dölja så sköt om den! Om du har oljig hy kan en antibakteriell vätska vara ett bra alternativ för att kunna tränga igenom oljan och effektivt rengöra piercingen. Den kan även vara bra för dig som röker, då den tar bort tjära och rökrester.
Fundera allvarligt på att skära ned på rökningen under läkningen. Kemikalier som kan gå in i näsan är inte bra för din piercing och dess läkning.
En näspiercing är både elegant och smickrande & jämfört med många andra piercings i ansiktet så behåller många denna hela livet.
De två vanligaste sätten att sköta eftervården av en ny piercing i näsan är:
Antingen använder man Saltlösning som man kan blanda själv och blötlägga piercingen med, man kan även köpa färdig saltlösning i sprayform som skyndar på läkningen med hjälp av naturligt havssalt och mineraler. Sprayen avlägsnar eventuellt var och sårskorpor försiktigt. Vi har flera olika saltvattensprayer.
Eller så kan man använda en antiseptisk/bakteriedödande lösning, vi har 2 olika antiseptiska spray som du kan använda. Pegacare, den har Panhenol som aktiv ingrediens, den påskyndar cellernas förnyelse och hjälper din näspiercing att läka snabbt och smidigt och ProntoLind som även den är antiskeptisk. Vilkan man väljer är en smaksak, egenskaperna är de samma.
FAQ
- När kan man byta till näsring?
När din piercing är helt läkt kan du byta till en näsring. Läktiden för piercings i näsan kan variera mellan 6-16 veckor.
- Vad betyder Näspiercing?
En Näspiercing kan sitta både i näsvingen och i mitten av näsan, men då kallas den för Septumpiercing. Näspiercingen har ett rent dekorativ syfte och har ingen speciell betydelse förutom att göra personen som bär den snyggare.
- Är det farligt att göra hål i näsan?
Om man går till en professionell piercingstudio så är det inte farligt att pierca sig oavsett vilken piercing man väljer. Att pierca näsan har inga risker eller biverkningar så länge man sköter om piercingen enligt de råd man får när man gör den.
Det finns massor av spännande valmöjligheter när det kommer till piercings i brosket i örat, men på grund av öronbroskets extrema känslighet och långsamma återhämtning är konstant eftervård grundläggande för att läka. Många personer har varken information eller tålamod för att läka en piercing i öronbrosket framgångsrikt.
Om du är intresserad av att pröva, så kan vi hjälpa dig med informationen. Tålamodet är upp till dig.
Läktid Örsnibb: 8-10 veckor
Läktid Brosk i örat: 3-12 månader
De många varianter man kan göra är beroende mestadels på formen av ditt öra. Vi har alla olika veck och ytor, så det bästa är att skräddarsy piercingen efter dig. Till skillnad från den mjukare vävnaden i öronsnibben är brosk inte lika medgörligt, så man kan inte tvinga det till onaturliga positioner. Om du gör det, riskerar du att betala för det i smärta och ärrvävnad. Om du arbetar med formerna du redan har och är varsam med att inte sätta press på dem, är chansen mycket större att du får en lycklig piercing.
Den största skillnaden mellan brosk- och örsnibbpiercings är läktiden. En örsnibb kan läka på 6-8 veckor, medan en broskpiercing kan ta upp till mellan 6 månader och 1 år innan den är fullt läkt.
Piercingen kan värka eller ömma ett bra tag efter att man gjort den och du måste vara aktsam med att sova på den sidan, hålla telefoner emot den, leka med den eller på andra sätt utsätta piercingen för tryck. Om du inte tar hand om den på ett milt sätt, kan brosk bygga upp stora knölar av rödaktigt eller hudfärgad ärrvävnad runtom piercingen.
Genom att eliminera problemet kan du oftast hjälpa ärrvävnaden att försvinna (t.ex. genom att sluta sova på den) men det kan bli permanent, så det ligger verkligen i ditt intresse att ta hand om din broskpiercing redan från dag ett. Tillsammans med navlar är broskpiercings några av de piercings som är svårast att läka.
Värt att tänka på gällande broskpiercings: Låt ALDRIG ALDRIG ALDRIG någon göra en piercing genom ditt brosk med en håltagningspistol! Det är en säker garanti till förlängd läktid med ökad smärta och ärrvävnad. Pistoler är inte tillverkade för att pierca genom struktural vävnad och kan orsaka skada. Vidare så är stiften pistolerna använder för korta för att tillåta svullnaden orsakad av pistolhål. Om vävnaden blir begränsad under svullnaden löper du större risk för ärrvävnad. Genom att pierca brosk med pistol öppnas dörren till en helt ny värld av möjliga komplikationer. Gör det inte.
HELIX/ÖRONKANT
En av de vanligare öronpiercingarna efter örsnibben är öronkanten, eller helix som den även kallas, och kan varieras i vinkel beroende på hur öronkanten är formad.
Smycken till denna piercing kan varieras mellan stav och ring. Man kan även töja hålet och använda tjockare ringar eller tunnlar.
Med stav läker dessa i regel bättre än med ring, då ringar rör mer på sig och är lättare att komma åt. Men det är viktigt att inte gå med för lång stav för länge, då det i sin tur kan leda till problem, så håll god kontakt med er piercer.
FORWARD HELIX - Denna piercing är placerad i öronkanten längst in mot huvudet och är väldigt beroende av anatomin på personens öra, huruvida man kan ha den eller inte. Vissa kan ha flera stycken, medan andra kanske inte ens kan ha en.
Smycken för denna piercing varierar beroende på formen på örat och på vinkeln den är placerad i, men både stav och ring förekommer.
Har under de senaste åren fått ett uppsving efter att en och samma bild cirkulerat på nätet, med tre stycken Forward Helix, som därefter kommit att kallas för Triple Forward Helix. Många misstar detta för en enda piercing, men det är tre stycken.
TRAGUS – Kallas den lilla fliken/flärpen som sitter vid hörselgången i örat och är en diskret och vacker piercing, som vuxit i popularitet de senaste åren. Denna piercing är dock inte optimal att bära tillsammans med in-ear hörlurar eller headset.
CONCH - Denna piercing sitter mitt i öronskålen och kan vara både diskret och iögonfallande beroende på vilket smycke man väljer att bära. Det finns en uppsjö av ringar specialdesignade för just Conch. Har man ett töjt hål kan man välja mellan både pluggar och tunnlar. Vinkeln på denna piercing kan även den varieras och anpassas med olika smycken.
DAITH - Denna sitter i det innersta vecket i hårdörat och är en annorlunda men snygg och mycket populär piercing. Ringar är absolut vanligast till denna placering, men även hästskor kan sitta snyggt. Vill man vara riktigt diskret med denna piercing så kan även en bananabell fungera, väl läkt.
ROOK - Denna piercing sitter genom ett av vecken i hårdörat och kan bäras med både ring och böjd barbell. Då denna piercing går genom brosket har den en längre läktid än t.ex. örsnibben men med rätt skötsel och sunt förnuft läker den bra. Tänk gärna på att använda ert andra öra då ni ska prata i telefon, då det kan irritera under läktiden.
INDUSTRIAL - Denna piercing är visuellt en mycket häftig piercing som kan varieras på många sätt. Smycke som sätts i från början kan vara en lång barbell som går igenom minst två hål, eller korta stavar. Vad som lämpar sig bäst är olika från person till person. Alla piercings är inte genomförbara på alla, så om ni är intresserade av denna piercing är ni välkomna in så vi kan se vad som passar ert öra.
ÖRNIBBEN - Kan med lätthet kallas för världens vanligaste piercing och anses därför av många inte ens vara en piercing. Smyckesutbudet sträcker sig från tunna ringar till stora pluggar och tunnlar i diverse material, eller kombinerat.
När hålet väl är läkt kan man, om man vill, töja upp det till lite tjockare storlekar, oavsett om man vill ha ringar eller pluggar. Det viktigaste då är att inte stressa igenom töjningen utan ”skynda långsamt” så att man inte riskerar att spräcka hålet.
Man kan som oftast byta upp sig till tjockare smycken med ungefär 1 månads mellanrum, men det finns även så kallade töjsmycken eller stretching kits som man kan använda sig av. Då kan man själv sköta om töjningen och töja lite varje dag, men det är ändå viktigt att inte stressa.
En av de vanligaste frågorna vid töjning av öronsnibbarna är om hålen växer ihop, skulle man tröttna på dem. Hålet växer aldrig ihop helt och hållet, men drar ihop sig så att man endast ser en prick på snibben. Detta varierar dock från person till person och beror på hur pass ”bra” man har töjt. Har man töjt sitt hål upp till 10mm eller större finns risken att hålet inte drar ihop sig helt om man skulle ta bort smycket.
Barbarella Body Piercing utför aldrig någon piercing med en så kallad öronhålspistol. Vi använder en steril engångsnål som är framtagen specifikt för piercing. Öronhålspistoler går inte att sterilisera, vilket gör att risken för blodsmitta ökar drastiskt.
Det gör mycket ondare att pierca sig med en öronhålspistol, då kroppen tillfogas onödigt stor skada då man gör ett hål med ett trubbigt smycke som slås genom kroppen. De smycken som sätts i med öronpistoler sitter oftast väldigt tätt, och tillåter inte örat att svullna.
Varianter på den traditionella örsnibben är horisontell och vertikal örsnibb. Båda dessa varianter är extremt svårläkta och är väldigt anatomiberoende. Just den vertikala tar extra lång tid att läka då den även passerar genom broskvävnad.
De två vanligaste sätten att sköta eftervården av en ny piercing i örat är:
Antingen använder man Saltlösning som man kan blanda själv och blötlägga piercingen med, man kan även köpa färdig saltlösning i sprayform som skyndar på läkningen med hjälp av naturligt havssalt och mineraler. Sprayen avlägsnar eventuellt var och sårskorpor försiktigt. Vi har flera olika saltvattensprayer, du hittar dem om du klickar HÄR.
Eller så kan man använda en antiseptisk/bakteriedödande lösning, vi har 2 olika antiseptiska spray som du kan använda. Pegacare, den har Panhenol som aktiv ingrediens, den påskyndar cellernas förnyelse och hjälper din näspiercing att läka snabbt och smidigt och ProntoLind som även den är antiskeptisk. Vilkan man väljer är en smaksak, egenskaperna är de samma.
Det finns ett otal olika Läpp piercings du kan välja mellan, man kan i princip placera den var man vill längs kanten av läpplinjen, oftast på underläppen. Vid placering i mitten av läppen sätter vi endast i labretstav från början för att underlätta läkningen. När piercingen väl läkt kan man byta ut denna mot en ring. På sidan av läppen kan man ha en ring från början, diametern på en ring beror på fylligheten av läppen. Likt tungpiercingen kommer hudvävnaden att svullna under den läkningen vilket kräver en större diameter. Efter läkning (8 – 10 veckor) kan du oftast byta ned till en mindre ring eller kortare stav.
Labret – korrekt uttalat la-bret (rimmar med bett), syftar generellt sett på en enda piercing placerad under mitten av underläppen, ungefär halvvägs mellan nedre kanten av underläppen och vecket vid toppen av hakan. Höjden kan variera mellan alltifrån vecket till kanten av läppen, förutsatt att smycket sitter bekvämt mot tandköttet på insidan.
Labreter kan även utföras i par, på båda sidor av mitten och kallas då för Lowbrets/Snakebites).
Vertikal Labret - Som namnet antyder placeras denna piercing, vanligtvis centrerad i läppen, vertikalt. Böjda stavar är mest lämpade för denna placering. Som för många piercings är denna placering beroende av anatomin på läppen och bör endast göras på fylligare läppar där underläppen har en god kant utstickande från läppen.
Labretstavar finns i stål, titan (färgat och vanligt) och guld och kan smyckas med kulor, koner, spetsar eller glittriga stenar.
Gällande alla piercings så kan inte alla personer ha alla piercings, med den individuella anatomin som utgångspunkt och detta gäller även här. Piercings i läppen i samband med tandställning av vissa modeller är inte att rekommendera.
Läppar, tungor och kinder tenderar att dra ihop sig väldigt snabbt, oftast inom en halvtimme. Om ni behöver dölja piercingen, pröva med en ofärgad plast-labret avsett för detta ändamål.
Medusa – kallas placeringen i mitten av överläppen och följer huvudsakligen riktlinjerna för labretpiercings. De kan ha något längre läktid än en labret och kan vätska sig något mer de första dagarna.
Angående svullnad; Ibland kan svullnaden på en Medusa vara snabb och markant, men går oftast ned väldigt snabbt. Ibland kan man få en tjock fläck runt piercingen inom några ögonblick. För att minska svullnaden efter piercingtillfället kan du hålla munhålan kall genom att suga på is, äta isglass eller dricka isvatten. Sov gärna med en extra huvudkudde de första nätterna för att minska svullnaden på nätterna.
Efter några dagar kan läksmycket sticka ut som en antenn, men försök att stå ut med detta så länge som möjligt och prata med er piercer om ni känner att det orsakar problem för er. är över om längden skulle hindra läkningen.
Mouche – även kallad Monroe eller skönhetsfläck, följer huvudsakligen riktlinjerna för labretpiercings. De kan ha något längre läktid än en labret och kan vätska sig något mer de första dagarna. Man vill vara försiktig med placeringen av denna piercing, då överläpp och kind rör och ändras dramatiskt i tjocklek när man ler och äter, så smycket måste vara tillräckligt långt för att tillåta områdets maximala tjocklek. Placerar man en Mouche på vardera sida av överläppen, kallas detta för Angel bites, överläppens motsvarighet till underläppens Snakebites.
Nedan kan du läsa mer info om olika läppiercings och skötselråd.
Skötselråd
Orala piercings som tunga, läppar och mouche läker snabbt och enkelt, ofta mellan 6 – 10 veckor, förutsatt att du sköter om dem. Smycke kan bytas efter läkning eller på rekommendation av din piercer, men bör aldrig tas ur under läkningen ens för korta perioder. Dessa piercings kan dra ihop sig väldigt snabbt utan smycke i, ibland på bara några minuter.
De första 7 – 10 dagarna rekommenderas att ni sköljer munnen 2 gånger per dag.
De följande 4 veckorna rekommenderas extra god munhygien. Skölj med vatten efter varje måltid samt borsta tänderna morgon och kväll.
Håll munhålan väl kyld de 5 första timmarna efter gjord piercing för att hålla svullnaden nere, men kyl gärna under första dagarna. Undvik oral kontakt, t.ex. tungkyssar, tuggummi, bita på naglar och dylikt.
Lek inte med ert smycke och undvik att bita i det. Ärrvävnad kan lätt uppstå och tänder är dyra.
Utöver råden ovan, bör du även tvätta utsidan av din piercing morgon och kväll och gärna efter rökning. Antiseptiska lösningar tenderar att vara mest effektiva, speciellt där oljig hud, smink och rökning kan påverka. Vi har en spray som heter Pegacare, den har Panhenol som aktiv ingrediens, den påskyndar cellernas förnyelse och hjälper din näspiercing att läka snabt och smidigt. Saltvattenspray kan vara till hjälp om du behöver rengöra snabbt under dagen. Varm saltlösning på utsidan av piercingen kan underlätta för läkningen och minska sårskorpor och utsöndring. Ta absolut inte bort sårskorpor med fingrarna!
Försök att dra ned på rökning och undvik att tugga tuggummi eller leka med din piercing under läkningen. Undvik blöta kyssar och oralsex tills piercingen är läkt. Om du måste kyssa din partner, se till att hen rengör munnen först och rengör din egen mun efteråt.
Håll fingrarna borta från munnen! Slicka inte på fingrarna, bit inte på naglarna och rör inte piercingen under läkningen! Tänk på allt som du rört på en enda dag och på alla andra som rört samma saker. Detta gäller även att bita på pennor och dylikt. En ny tandborste kan vara till stor fördel. Efter den första veckan kan du försiktigt borsta din tunga och smycke när du borstar tänderna. Detta hjälper till att avlägsna bakterier och plack, speciellt på den undre kulan på en tungstav. Milda eller naturliga tandkrämer kan vara behagligare än starkare kommersiella varianter.
Tungpiercing är en av de mest populära piercings i dag och därigenom källan till flest frågor och felinformation. Tvärt emot populära rykten så kommer din tunga inte att tappa känsel, blöda för evigt, ramla ur, ruttna eller aldrig dra ihop sig. Du kan heller inte få cancer på grund av smycket, eller behöva sluta röka för all framtid (även om minskat intag av nikotin under läkning hjälper). Risken att andas in smycket och punktera lungorna är även det en extremt ovanlig händelse (Av alla tusentals tungor vi har piercat, har vi aldrig hört talas om ett endaste fall).
Tungstaven är generellt sett placerade vertikalt i mitten av tungan, framför tungsträngen (frenulum linguae) som fäster tungan vid botten av munhålan. Placeringen görs mellan de båda musklerna som tungan består utav. Många tror att det är en väldigt smärtsam procedur att pierca tungan, men den mesta känseln man har i tungan sitter längs med tungans kanter (vid musklerna). I mitten av tungan där piercingen görs har man inte alls lika mycket känsel.
Alternativt kan par av tungpiercings utföras, med en stav på var sida av mitten placerade genom musklerna. Dessa kallas alternativt för venom piercings. Då dessa går igenom musklerna är de känsligare än den vanliga placeringen och bör inte betraktas som en vanlig tungpiercing.
Generellt så är det rekommenderat att inte pierca vid tippen av tungan med en ring, då det är större risk för problem med slitage, läspning och tandskador.
Läksmycket man sätter är en rak barbell på 1.6mm eller 2.0mm.
Ringar är inte rekommenderade för läkning då de inte är kompatibla med svullnaden och kan orsaka tandskador.
Längden på läkstaven är alltid längre än vad din tunga är tjock, detta för att tillåta svullnad och smycket kan bytas till en kortare stav efter läktiden (ca 4-8 veckor). Våra stavar har avskruvbara kulor i båda ändar, så det är möjligt att byta ut endast staven. På samma sätt kan man köpa kulor separat om man skulle vilja ha olika färg eller form senare.
Piercings i tungan kan orsaka skada på både tänder och tandkött, speciellt om man leker med smycket eller drar det mot tänderna. Stål är hårdare än tandkött och tandemalj och om du slår ihop de båda kommer staven att vinna. Om detta är ett återkommande problem är kulor av plast ett alternativ efter läkning.
Du behöver nödvändigtvis inte ta ur din piercing vid rutinbesök hos tandläkaren. Även om din tandläkare inte gillar dina modifieringar, så har vi haft kontakt med tandläkare som påpekar att en piercad tunga inte är mer i vägen än en tunga utan piercing, så länge placeringen är korrekt.
Skulle man ta ur smycket, speciellt under första och andra månaden, och har det ur även under kortare perioder så kan det innebära slutet för din piercing, hålet kan dra ihop sig väldigt snabbt!
Toungweb - Denna piercing placeras genom frenulumsträngen på undersidan av tungan och ligger på basen av munhålan, bakom tänderna i underkäken. Hur kraftig sträng man har varierar oerhört mycket från person till person. Vissa har en kraftig sträng som går nästa fram till spetsen av tungan, medan andra knappt har någon synlig sträng alls.
Läkningen för denna piercing är ganska kort, 3-5 veckor, förutsatt att man sköter om den korrekt.
Initialt placerar vi en BCR i denna piercing, men storlek och tjocklek varierar från kund till kund.
Allmäna skötselråd för alla Orala piercings:
Orala piercings läker ofta snabbt och enkelt, ofta mellan 6 – 10 veckor, föutsatt att du sköter om dem. Smycke kan bytas efter läkning eller på rekommendation av din piercer, men ska aldrig tas ur under läkningen ens för korta perioder. Dessa piercings kan växa väldigt snabbt utan smycke i, ibland på bara några minuter! Detta gäller framför allt tungpiercings. Gillar du din piercing, se till att behålla smycket i.
Svullnad - Du kan förvänta dig att din piercing kommer att vara mycket svullen i flera dagar, svullnaden går ner succesivt under ungefär en månad. Genom att suga på isbitar och dricka isvatten hjälper du kroppen att hålla svullnaden nere och mildrar känslan i munnen. Håll huvudet högt, gärna med dubbla kuddar när du skall sova, och försöka att inte prata alltför mycket. Undvik blodförtunnande medel som aspirin, alkohol och andra stimulanter samt saker som får ditt hjärta att slå snabbt. Försök att undvika sugrör och pipor, då sugandet kan orsaka blödning och extra svullnad. Ät det som känns bekvämt, men försök att undvika kryddstark, syrlig eller varm mat under första veckan, då de kan vara väldigt irriterande för din piercing.
För att tillåta svullnad är alltid längden på läksmycket längre än det smycke som kan bäras när det är läkt. När svullnaden har lagt sig och piercingen är läkt kan du byta till en kortare stav eller mindre diameter på ring. Om du går med för stort smycke i kan riskera att flisa tänderna, irritera tändköttet, få ärrvävnad eller annan oral skada. Var dock tålmodig! Genom att byta till mindre smycke för tidigt kan du orsaka mer svullnad och förlänga läkningen. Vänta tills du är läkt eller konsultera med din piercer.
Rengöring - Varje gång du har ätit, druckit eller rökt bör du skölja munnen vatten (varmt eller kallt). Vissa föredrar saltlösning, men det är en smaksak. Detta rensar munnen, mildrar eventuell smärta samt hjälper läkningen då du sköljer bort eventuellt irriterande saker. Det minskar även den vita utsöndringen som normalt samlas runt hålet och tar även bort rester från rökning.
Använd Munskölj morgon och kväll, vi har olika att välja på och ni hittar dom HÄR. Starkare munskölj (t.ex. Listerine) är på tok för starka och ska absolut INTE användas.
En smyckad bröstvårta kan uppfattas både som vacker, sexig och chockerande, helt beroende på betraktarens öga, vi tycker givetvis att det är en av de sensuellaste piercings man kan ha. Att den dessutom kan öka känsleln i området och vara stimulerande för den som har den är ju inte negativt.
I denna kategori har vi samlat alla smycken som är specialdesignade för bröstvårtan, men givetvis kan ni hitta Barbells och Ringar i olika material och storlekar i sina respektive kategorier.
Mer info om piercingen och skötselråd kan ni se nedan.
Placeringen av smycket är detsamma för både kvinnliga och manliga piercings och är extremt viktig. En felaktig placering är den vanligaste orsaken till ärrvävnad eller problem med att läkningen. Piercingen bör sättas vid basen av själva vårtan, där vårtan möter vårtgården. Sätter man piercingen djupare än basen, kan läkningen förlängas extremt och kan leda till överdriven ärrvävnad och missformade bröstvårtor. Om piercingen placeras för långt ut, nära tippen av vårtan, finns det definitivt en risk för att smycket stöts bort av kroppen. Utförs denna piercing korrekt kan bröstvårtan bli styv och stanna så. Den kan även komma att växa något, vilket ger dig den där ”precis-inkommen-ifrån-kylan”-looken hela tiden. En del upplever även ökad känslighet i bröstvårtan.
Generellt sett är 1.6mm den minsta tjocklek man sätter när man gör denna piercing. Tunnare än så har en högre risk att växa ut eller ge slitage och ärrvävnad om man leker med dem för hårt. En tjockare storlek kan användas om vårtan är tillräckligt stor och rekommenderas särskilt om du vet att den kommer att utsättas för tyngre lekar och/eller tyngder, kedjor etc. Den minsta diametern på en ring för en normalstor bröstvårta bör aldrig vara mindre än att mer än 1/3 täcks av vårtan. Stavar är också ett alternativ och vårt främsta val vid initiala piercings för bättre läkning.
När det kommer till bröstvårtepiercings på kvinnor är valet mellan ring och stav som läksmycke ett väldigt viktigt sådant. Detta på grund av formen på själva bröstet, på vissa bröstformer fungerar båda smyckena bra för andra former (oftast större bröst, eller de med lågt sittande bröstvårtor eller vårtor som pekar nedåt) är stav helt klart det bästa alternativet. (om du utövar kontaktsport, är en stav alltid det bästa valet).
För att en ring skall sitta bra behöver den hänga parallellt med kroppen och inte vara vinklad bakåt mot kroppen, även när du bär BH. Om du har tillräckligt med plats under vårtan på ditt bröst, så att hela ringen kan vila mot huden och fortfarande vara parallell med kroppen så är det lugnt. Däremot, om ditt bröst svänger inåt tätt under din bröstvårta, så att en BH trycker ringen bakåt mot din kropp, så är en stav det bästa för dig. Att ha en ring i en sådan bakåttryckt position kan försvåra en enkel läkning och kan även uppmuntra piercingen att växa ut. Då den undre delen av ringen pressas bakåt och inåt, så blir toppen (som sitter igenom bröstvårtan) av ringen pressad framåt, bort från kroppen. För att mildra detta tryck kan kroppen komma att helt enkelt sluta motstå kraften och tillåta ringen att växa ut från kroppen (även kvinnor med vida, flata bröstvårtor kan ha detta problem).
Bröstvårtor kan läka på mellan 2-4 månader, medan vissa kan ta längre tid. Dessa läktider är dock endast för initial läkning och många personer kan på avsöndring från sin piercing när som helst under det första året. För kvinnor så sker detta oftast runt deras menstruation. Många personer märker även av mer avsöndring om de är sjuka, stressade, när de inte har ätit eller sovit bra eller när de har druckit alkohol, rökt osv. Som med alla piercings, om ditt immunsystem är överbelastat, kommer dina piercings att säga till. Extra tvätt med koksaltslösning hjälper oftast till att förbättra det hela.
Du måste undvika att ta på dina bröstvårtepiercings med smutsiga händer, oavsett om det är dina eller din partners. Hur lockande de än är, skall de inte lekas med förrän de är helt läkta! Piercingen kommer att bli infekterade om du håller på med den för tidigt. Om du är snäll mot din nya piercing, så kan du få vackra, styva, härligt känsliga bröstvårtor för resten av livet.
Eftervård:
Själva syftet med att rengöra en läkande piercing är att avlägsna döda hudceller och vätska som utsöndrat från din kropp, så väl som eventuell smuts och bakterier man kan ha samlat på sig under dagen.
Nygjorda piercings bör rengöras en till två gånger varje dag, beroende på din hudkänslighet, dina aktiviteter, vilken rengöringsmetod du valt och den miljö du befinner dig i. Fortsätt att rengöra din piercing under hela läkningstiden, men tänk på att din piercing kan bli irriterad om du tvättar din piercing för mycket.
De två vanligaste sätten att sköta eftervården av en ny piercing i bröstvårtan är:
De första 6 veckorna rekommenderas att du tvättar 1 gång per dag i duschen.
Det är extremt viktigt att du låter smycket sitta i under hela läketiden. Är du osäker på om/när du kan byta smycke så kontakta vår piercingstudio så hjälper de dig.
Man kan också använda Saltlösning som man kan blanda själv och blötlägga piercingen med, man kan även köpa färdig saltlösning i sprayform som skyndar på läkningen med hjälp av naturligt havssalt och mineraler. Sprayen avlägsnar eventuellt var och sårskorpor försiktigt. Vi har flera olika saltvattensprayer.
FAQ
- Hur lång är läketiden för en bröstpiercing?
En Bröstpiercing kan läka på mellan 2-4 månader, men man ska vara medveten om att det inte är ovanligt att det tar längre tid. Det är ganska vanligt att piercingen är lite ostabil under hela första året.
- Gör det ont att pierca bröstvårtan?
Vi skulle ljuga om vi sa att det inte gjorde ont, men smärtupplevelsen är individuell och då piercingen går väldigt snabbt att utföra så är det helt klart värt det.
- Är det farligt att pierca bröstvårtan?
Nej, det är inte farligt att pierca bröstvårtan om du gör det på en professionell piercingstudio. Välj en piercera med gedigen kunskap om anatomi och hygien och följ de skötselråd du får så har du inget att oroa dig över.
EFTERVÅRD AV DIN PIERCING
Grattis till din nya piercing, nu är det viktigt att du på rätt sätt tar hand om din piercing,
hygien är absolut viktigast för att din piercing ska hålla längre (flera år).
Så här tar du hand om din piercing
Detta gäller: Örat, Navel, Näsa, Bröstvårta
- Dugör rent piercingen 2 gånger/dag morgon och kväll med Natriumklorid (koksalt)
- Börja med att tvätta händerna noga
- Skölj piercingen & smycket med ljummet vatten så att det mjuknar upp och avlägsnar ev. skorpor/belägg
- När smycket är rent från belägg osv så droppar du koksalt på en tops/kompress och tvättar hela smycket och hålet.
- Kontrollera alltid att kulorna sitter fast ordentligt
- Rör piercingen i hålet fram och tillbaka så ev. smuts kommer ut. Och tvätta med koksalt.
- Uppstår det en skorpa använd vaselin på skorpan flera gånger om dagen så luckras det upp dra aldrig loss en skorpa
- Håll din piercing ren då håller den längre!
- Uppstår det inflammation hör alltid av dig till oss!!
Så här tar du hand om din piercing
Detta gäller: Tungpiercing, Meduza, Läppiercing, Mouch, Labrett m.m. allt kring munnen.
- Du gör rent piercingen 2 gånger/dag morgon och kväll med Natriumklorid (koksalt)
- Börja med att tvätta händerna noga
- Skölj piercingen & smycket med ljummet vatten så att det mjuknar upp och avlägsnar ev. skorpor/belägg
- Kontrollera alltid att kulorna sitter fast ordentligt
- Rör piercingen i hålet fram och tillbaka så ev. smuts kommer ut. Och tvätta med koksalt.
- Läppen/tungan kan vara svullen i 1–3 dagar
- Ät isglass eller sug på en isbit för att hålla ner svullnaden.
- Skölj munnen med Listerin (Den lilafärgade flaskan) 30-60sek direkt efter måltid, rökning eller när du varit med din partner.
- Uppstår det en skorpa använd vaselin på skorpan flera gånger om dagen så luckras det upp dra aldrig loss en skorpa
- Håll din piercing ren då håller den längre!
- Uppstår det inflammation hör alltid av dig till oss!!
Läketid: Hela örat 4-6 veckor,Tragus 2-4månader
Läketid: Navel & Näsa 6-8 veckor
Läketid: Bröstvårtan 8-10veckor
Läketid: Tungan 3-5veckor, Munnen/Läppen 4–6 veckor